Άλιμος:  phone 210 9855 270  phone 210 9689 992  phone 6907 600 560  mail alimos@greekpadelacademy.gr 

Γνωριμία με τη Ρακέτα του Padel Tennis!

Η ρακέτα, στο Padel, είναι το βασικό μας “όπλο” διότι, πολύ απλά, χωρίς αυτή δεν μπορούμε να παίξουμε. Συνεπώς, θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε για αυτό το θέμα καθώς η ρακέτα του Padel δεν μοιάζει με καμία αντίστοιχη άλλων σπορ.

Το μήκος της ρακέτας που χρησιμοποιούν οι ενήλικες είναι 45cm ενώ αυτή που χρησιμοποιούν τα παιδιά είναι λίγο μικρότερη σε μήκος. Επίσης, υπάρχουν 3 κατηγορίες ανάλογα με το σχήμα του κεφαλιού της ρακέτας: Στρογγυλό, Διαμάντι, Σταγόνα. Ας τις δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά.

Σχήμα Στρογγυλό:

Οι ρακέτες αυτού του σχήματος προσφέρουν περισσότερο έλεγχο της μπάλας (control) και το βάρος τους είναι στη λαβή (οπισθόβαρες). Στην ουσία, ο παίκτης που χρησιμοποιεί μία τέτοια ρακέτα επιτυγχάνει μεγαλύτερη ακρίβεια σε κάθε χτύπημα αλλά έχει και αποτελεσματικότερες άμυνες.

Σχήμα Διαμάντι:

Οι ρακέτες αυτού του σχήματος βοηθούν στην καλύτερη επίθεση με περισσότερη δύναμη καθώς το κέντρο βάρους τους είναι στο κεφάλι της ρακέτας. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι ο παίκτης, στηριζόμενος στη ταχύτητα και τη δύναμη που προσφέρει η ρακέτα, μπορεί να ξεγελάσει πιο εύκολα τον αντίπαλο του.

Σχήμα Σταγόνα:

Η τελευταία κατηγορία ρακετών θα μπορούσαμε να πούμε ότι συνδυάζει στοιχεία των 2 παραπάνω κατηγοριών. Πρόκειται για ρακέτα που έχει το κέντρο βάρους της πρός το κέντρο και δίνει τη δυνατότητα στον παίκτη να πραγματοποιεί χτυπήματα μεγαλύτερης ακριβείας με έλεγχο αλλά και με δύναμη.

Από τα παραπάνω μπορούμε να αναφέρουμε, λοιπόν, ορισμένους κανόνες:

  • Όσο πιο χαμηλά βρίσκεται το κέντρο βάρους της ρακέτας, τόσο πιο εύκολη είναι η χρήση της και αντιστρόφως.
  • Όσο πιο μαλακή είναι η επιφάνεια του κεφαλιού της ρακέτας, τόσο περισσότερη δύναμη παράγει αλλά έχει λιγότερο control. Τα αντίθετα ισχύουν στη περίπτωση σκληρής επιφάνειας.

Λίγα λόγια για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ρακετών Padel Tennis:

Όλες οι ρακέτες είναι φτιαγμένες από τα ίδια υλικά: ίνες από carbon, ίνες από υαλόνημα και kevlar. Χωρίζονται σε γυναικείες και ανδρικές, με τις πρώτες να είναι ελαφρύτερες. Όσον αφορά το βάρος τους, κατά κανόνα κυμαίνονται από 300 – 380 γραμμάρια, με τις επαγγελματικές να αγγίζουν ακόμη και τα 410 γραμμάρια.

Τέλος, το πάχος τους ανέρχεται στα 38mm.

Πώς γίνεται η επιλογή της ρακέτας:

Σίγουρα ο κάθε παίκτης μπορεί να δοκιμάσει ποιό είδος ρακέτας ταιριάζει καλύτερα στο χέρι του. Το να αποφασίσει όμως ποια θα πάρει αξαρτάται από πολλούς τομείς. Ας το παραδεχτούμε, πολλοί παίρνουμε μία ρακέτα που μπορεί να μην μας ταιριάζει αλλά μας αρέσει από αισθητική άποψη ή την χρησιμοποιεί κάποιος γνωστός παίκτης.

Για να αποφύγουμε τέτοια όμως λάθη, σας παραθέτουμε ορισμένους βασικούς κανόνες για την σωστή επιλογή ρακέτας:

  • Άτομα που έχουν πρώτη επαφή με το Padel (αρχάριοι) και θέλουν να αποκτήσουν τεχνική είναι προτιμότερο να παίζουν με ρακέτα που έχει στρογγυλό σχήμα κεφαλιού.
  • Άτομα που έχουν γνώση και τεχνική από μέτρια ως καλή, και θεωρούνται προχωρημένοι, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούν ρακέτες με σχήμα κεφαλιού στρογγυλό ή σταγόνα. Κατά αυτό τον τρόπο μπορούν να βρούν πιο εύκολα το είδος παιχνιδιού που θέλουν να παίζουν, επιθετικό ή αμυντικό.
  • Τα άτομα που έχουν πολύ καλή γνώση του αθλήματος και έχουν και άριστη τεχνική μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στους 3 τύπους ρακέτας, βλέποντας ποιά από αυτές ταιριάζει καλύτερα στο δικό τους παιχνίδι.

Στην Greek Padel Academy όλοι μας είμαστε κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να σας γνωρίσουμε και να σας βοηθήσουμε στο να επιλέξετε την σωστή ρακέτα για εσάς, ώστε να απογειώσετε πολύ σύντομα το παιχνίδι σας!!

Σας περιμένουμε!!

image1

Μαριέλλα Ασημάκου,

Προπονήτρια Tennis & Padel Tennis

Απόφοιτη ΤΕΦΑΑ Αθήνας